Yleisin virhe mihin CrossFit harjoittelussa törmää

CrossFit Basement on ollut toiminnassa hieman yli 7 vuotta. Näiden 7v aikana meille on kertynyt tuhansien tuntejen kokemus valmentamisesta. Näiden tuhansien valmennustuntejen aikana on alkanut muodostua kokonaiskuva harjoittelusta ja myös harjoitteluun liittyvistä ylesimmistä virheistä. Yksi näistä virheistä on kuitenkin selkeesti yleisin ja sen alle kerääntyy aika monta muuta pienempää virhettä. Se on yksinkertaisesti kiire kehittyä.

Ihminen usein yliarvioi mitä hän voi saavuttaa vuodessa, mutta aliarvioi mitä hän voi saavuttaa viidessä vuodessa. Tämä pätee myös CrossFit harjoittelun.

CrossFit harjoittelu on alunperin rakennettu intensiteetti ideologian ympärille. Eli että tulokset saavutetaan harjoittelemalla kovalla intensiteetillä. Itseasiassa ideologia ei millään tavalla ole väärin, kunhan volyymi tällöin pysyy sopivana kyseiselle yksilölle. Eli jos haluat harjoitella kovaa, niin harjoittelun määrää on sovellettava sinun tarpeidesi ja kykyjesi mukaan. Tämä yleensä unohdetaan, koska alun jyrkkä kehittymiskaari luo illuusion “Jos kerran kova treenaaminen kehittää, niin kehittyäkseni nopeammin on treenattava kovempaa ja useammin”.

Tämä sama ilmiö käy amatööreille rapujuhlissa. “Jos yksi shotti nostaa fiiliksen kattoon, niin kaksi nostaa fiiliksen katosta läpi!”. Ja senhän tietää miten siinä käy..

Kiire kehittyä on yksinkertaisesti virhe mihin törmätään useasti. Kiire johtaa siihen että oma kapasiteetti ylitetään, joko palautumista tai suorituskykyä arvioitaessa. Palautuminen ja suorituskyky kuitenkin kävelee käsi kädessä. Mikäli ylität kapasiteettisi toistuvasti tulet törmäämään seinään kehittymisessä. Pahimmassa tapauksessa se johtaa loukkaantumiseen tai pidempään vaivaan. Kiire johtaa niin sanotusti sulakkeiden paukkumiseen.

Paras neuvo minkä voin valmentajana antaa on yleensä “älä pidä kiirettä”. Kysehän ei ole siitä mihin tänään pystyt, vaan siitä mihin pystyt viiden vuoden päästä. Mikäli maltilla etenet ja pystyt haastamaan itseäsi progressiivisesti viiden vuoden ajan, tulet saavuttamaan merkittäviä tuloksia. Jos sen sijaan pusket pää edellä päätyyn joka kerta kun treenaat, todennäköisyydet kasvavat sille että joudut pitämään pidempiäkin taukoja matkan varrella.

Tämä sanottuna, on kuitenkin hyvä muistaa että harjoittelun silti pitää olla nousujohteista. Mikäli nosujohteisuus puuttuu, se ei enää tuo toivottoa vaikutusta vaikkakaan tavoitteesi ei olisikaan sen enempää kehittyä. Taito onkin siinä että pystyt ottamaan pieniä askeleita jatkumolla vaikkakin suuret harppaukset olisivat houkuttelevempia.

Käytännössä tämä tarkoitaa sitä, että jätät sarjat 1-3 toistoa vajaaksi ennen failurea. Näin ollen varmistat että toistot pysyy turvallisena, mutta kuitenkin pysyt kehittävällä alueella. Lisää viikottain painoa, toistoja tai sarjoja, mutta pysy edelleen muutaman toiston päässä failuresta.

Mikäli kehitys kuitenkin pysähtyy, ole yhteydessä valmentajaan.

“If we do too much, we risk injury. If we do too little, we risk adaptability” – Gray Cook

 

Shopping Cart