CrossFit Basementin kantava motto on alusta lähtien ollut “Tavallisia ihmisiä, poikkeuksellisia tuloksia”. Uskomme vahvasti, että voimme saada aikaan suuremmankin vaikutuksen, mikäli ihmiset pysyvät fyysisesti kovassa kunnossa. Ainoa tapa varmistua tuottaako ohjelmointimme tuloksia, on seurata kehitystä. Otetaanpa pieni katsaus miten uuden ohjelmointimme Voima- ja painonnostosykli tuotti tulosta.
Kesän jälkeen päätime uudistaa ohjelmointiamme -jaoime vuoden neljään, noin kolmen kuukauden mittaisiin jaksoihin, missä painopiste vaihtelee harjoiteltavien ominaisuuksien välillä. Ohjelmointimme on vieläkin tavallisille ihmisille tarkoitettu GPP, eli yleisiin fyysisiin valmiuksiin tähtäävä ohjelmointi. Uskomme kuitenkin, että voimme entistä paremmin parantaa kaikkien tuloksia,
keskittymällä tiettyihin ominaisuuksiin kerralla pidemmän aikaa, sen sijaan, että yrittäisimme parantaa niitä kaikkia kerralla.
Edellisessä syklissä fokus oli siis voimassa, jota hinkattiin PALJON. Kuinka paljon? Noh, tässä hieman faktaa. Syys- ja joulukuun välisenä aikana ohjelmoinnissamme oli 140 eri harjoitetta. Näistä 60% olivat voimapainotteisia. 37 treeniä keskittyi painonnostoon -toistoja tuli yli 700 pelkästään tempauksessa. Rinnallevedossa ja työnnöissä toistoja kertyi yli 900. Kyykkyjä tuli tehtyä yli 1000 toistoa. Veto- ja työntövoimaa harjoiteltiin määrällisesti yli 1000 toiston verran.
Ei tarvitse olla mikään liikuntatieteilijä, jotta ymmärtää sen faktan, että jos pelkästään kyykkyä, tempausta ja työntöä harjoittelee yli 2600 toiston verran ja lisäksi eri veto- ja työntövoimaa harjoitteita hinkataan 1000 toiston verran, niin voima alkaa väkisinkin tarttumaan.
Siitä päästäänkin aasinsillalla kysymykseen “Miten paljon sitä voimaa sitten tarttui?”. Minulla on siihen vastaus perustuen asiakkaidemme postaamiin tuloksiin. Kaiken kaikkiaan 198 urheilijaa kirjasivat syklin jälkeen testatut voimatulokset. Heistä 115 nostivat uudet ennätyslukemat tempauksessa ja työnnössä. Voimatestissä (CrossFit Total), jossa testataan takakyykyn, pystypunnerruksen ja maastavedon yhteistulos ennätyksiä saatiin 192 kappaletta. Näin ollen voimme melko suurella varmuudella sanoa, että voimaohjelmointimme toimii.
Kaiken tämän lisäksi huomasimme erittäin suuria harppauksia, liikkeiden suoritustekniikan laadussa. Voima perustuu myös suurelta osin liiketalouteen sekä oman kehonsa lihasketjun potentiaalin maksimoimiseen. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että urheilijan voimantuotto on tehostuu aktivoimalla oikeat lihakset oikeaan aikaan, käyttämällä niitä yhtenä ketjuna. Mitattujen tuloksien lisäksi, myös urheilijoiden kyky liikkua siis parantui.
Tilastoja hieman vääristää se, että vain 198 urheilijaa kirjasivat tuloksensa n 500:sta aktiivisesta jäsenestä. Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä tilastot kertoisivat, mikäli kaikki olisivat kirjanneet tuloksensa. Mainittakoon vielä, että kyseessä oli ihan “normi harrastajiamme”, eikä mitään kisakoneita.
Tavallisia ihmisiä, poikkeuksellisia tuloksia!