Tiedän että tulen saamaan melko paljon vihamiehiä ja vastustajia väitökselläni että ravinnon suhteen määrä on tärkeämpää kuin laatu. Tosin olen provosoinut elämässäni ennenkin ja aina selvinnyt joko puhumalla tai nyrkein.
Avaanpa vähän väitettäni. Nykyteknologian avulla löydät kuuklettamalla vaikka mitä informaatiota. Tein pienimuotoisen kokeilun ja sain “Miten syödä oikein” haulla 5 360 000 osumaa. Kun Matti Meikäläinen ensimmäistä kertaa kiinnostuu ruokavaliosta ja tekee saman haun, vaarana on eksyä jollekin paleo-superfood- minä tiedän- gurun sivustolle. Sieltä löytyy kolmen sivun mittainen artikkeli siitä kannattaako syödä parsakaalia vai kukkakaalia aamupalaksi. Luonnollisesti sieltä löytyy viitteet myös toisiin artikkeleihin American- paleo-superfood-gurus-association sivuille ja sieltä puolestaan löytyy vaikka mitä. Tässä vaiheessa ollaan viidakossa ja viidakkoon on helppo eksyä.
En väitä etteikö tutkimukset ja viitteet ole oikeassa. Väitän että monet sieltä löytyvät asiat ovat täysin irrelevantteja ellei perusta ole kunnossa.
Jaetaanpa asiat tärkeysjärjestykseen. Ratkaisevat, tärkeät ja yksityiskohdat.
1. Ratkaisevat
Harjoittelun kannalta ratkaiseva seikka ravinnon suhteen on saada tarpeeksi energiaa jotta jaksaa treenata ja kehittyä. Mikäli et saa päivän aikana tarvitsemaasi energiamäärää, poltat lihasta ja elimistö alkaa pikkuhiljaa kääntymnään säästöliekille. Ensimmäinen asia joka pitää hoitaa kuntoon on siis että saa tarpeeksi kaloreita. Ranskalaiset, lihapiirakat tai parsakaali. Kaikki käy, kunhan saat tarvittavan määrän kaloreita. En suinkaan väitä että sinun tulisi olla välittämättä siitä mistä lähteistä saat kalorisi, mutta ennen kuin olet huolehtinut saavasi oikean määrän energiaa ruuastasi sinun ei tuisi keskittyä kaloreiden lähteisiin.
2. Tärkeät
Kun yllämainittu on hallinnassa voit siirtää huomiosi makroravinteiden suhteihin. Makroravinteiden suhteilla tarkoitetaan proteiinin, hiilihydraatin ja rasvan määriä suhteessa kokonais kalorikulutukseesi. Tärkeää on saada oikea määrä jokaista makroravinnetta. Usein törmäämme samaan ongelmaan asiakkaillamme. Joku on lukenut jostain että hiilihydraatit on pahasta ja ruvennut syömään vaan kasviksia ja lihaa. “Kasviksistahan saa hiilihydraatit ja lihasta proteiinit! Lisäksi syön joka aamu kylmäpuristettua kookosrasvaa kahvin kera.” Kyllä, kasviksista saa hiilihydraattia. Parsakaalia pitää vaan syödä se 6kg päivässä jotta se täyttää harjoittelun tuoman hiilihydraattitarpeen. Pahimmillaan joidenkin suhdanteet ovat olleet 10% hiilareita, 25% proteiinia ja 65% rasvaa! Ihan vaan koska on lukenut jostain ja päättänyt vähän kokeilla. “Paino on kyllä tippunut kivasti”- no ei ihmekään kun lihakset surkastuu! Tuloksena on laihaläskiys. Vaatteet päällä laiha, ilman vaatteita löysä. Tämä on se mitä KUKAAN ei tavoittele! Jos olet läski, ole läski mutta älä ole laihaläski!
Makroravinteiden suhteet tulisi tukea tavoitettasi. Mikäli haluat enemmän lihasta tarvitset paljon hiilihydraatteja. Mikäli tavoitteesi on polttaa rasvaa, tarvitset vähemmän hiilihydraattia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että hiilihydraatteja pitäisi eliminoida. Tällöin tulos on taas laihaläskiys.
3. Yksityiskohdat
Yksityiskohtiin eli hifistelyyn tulee keskittya vasta kun määrät ja makrojen suhteet ovat hallinnassa. Tuleeko proteiinisi mistä lähteestä ei ole tietenkään samantekevää, mutta älä murehdi siitä ennenkuin yllämainitut asiat ovat kunnossa. Tätä voisi verrata vaikka autoiluun. Auto kun auto kulkee kunhan siinä on tarpeeksi bensaa, vasta kun ruvetaan hienosäätämään ja kilpaillaan sadasosista voi ruveta miettimään bensan laatua.
Sama pätee lisäravinteisiin. Lisäravinteisiin tulisi keskittyä vasta kun oma perusruokavalio on hallinnassa. Lisäravinteet ovat nimensä mukaan tarkoitettuja täydentämään ruokavaliotasi, ei korvaamaan mitään.
Itse uskon ravinnon laadulla olevan suurikin merkitys. Uskon vahvasti että oikeanlaisella ravinnolla voi jopa parantaa sairauksia tai ainakin lievittää niiden oireita. Uskon myös että monet sairaudet ovat kytköksissä siihen mitä ravintoa syömme. En siis missään nimessä tarkoita etteikö ravinnon lähteillä olisi vaikutusta meidän suoritukseen. Puhun urheiijan näkökulmasta, mikä oikeasti on ratkaisevaa. Urheilijan näkökulmasta mielestäni on kuitenkin tärkeämpää aloittaa energiamäärän täyttämisestä ja makroravinteiden suhteista ja vasta sitten suunnata fokus yksityiskohtiin.
CrossFit Basement aloittaa keväällä 2015 ryhmävalmennuksen joka tähtää terveelliseen ja harjoitusta tukevan ruokavalion peruspilareiden oppimiseen. Torstaina 12.2 pidämme aiheesta seminaarin fitness- ja CrossFit urheilija Eveliina Tistelgrenin ja pullaekspertti Arttu Nymanin johdolla. Seminaarin tavoitteena on opettaa tiettyjä lainalaisuuksia syömiseen liittyen ja syömään oikein tavoitteisiin nähden. Me takaamme tuloksia!!!