Usein kuluu väitettävän että ulkonäkö on pinnallinen arvo. Jos ulkonäkö on niin pinnallista, niin miksi ihminen on läpi historian ollut kiinnostunut siitä?
Kuva: |
Jos kysymme suomalaisilta kuntoilijoilta miksi he kuntoilevat, niin vastaus on luultavasti terveys. Seuraavana seikkana tulee ulkonäkö. Jos vastaajat olisivat täysin rehellisisä, niin ulkonäkö olisi ensimmäisenä. Villi veikkaukseni on, että jopa meidän boksilla 90% kävijöistä käy siellä syystä, että he haluavat näyttää hyviltä alusvaatteillaan tai uima-asussaan.
Viime aikana on kirjoitettu paljon uudesta trendistä “strong is the new skinny”. Jopa niin paljon, että Docventures dokumenttiprojekti on kysellyt galluppia sivuillaan. Trendi nimityksellä tarkoitetaan että ulkonäkö kriteerit on muuttuneet laihutta ihailevasta vahvuuden ihannointiin. Puhutaan jopa, että nuorten naisten ja miesten keskuudessa on menossa “fitnessbuumi”. Tällä buumilla ilmeisesti tarkoitetaan sitä, että yhä useampi haluaa erottuvammat lihakset ja urheilullisemman ulkonäön. Osa hurahtaa buumiin jopa niin vahvasti, että kiipeää fitness kisojen lavoille.
“Fitness” terminä voidaan ymmärtää vähän eri tavoin. Fitness kisoissa yleensä arvioidaan enemmän tai vähemmän estetiikkaa, eli ulkonäköä. Puhun nyt fitnesskisoista maallikon näkökulmasta. Luonnollisesti tuomareiden arvostelu ei perustu pelkkään ulkonäköön. Ymmärrätte kuitenkin pointin, arvio tehdään silmillä arvioiden. Crossfitissä termi “Fitness” ymmärretään vapaasti suomennettuna (ja kenties hieman pelkistettynä) lisääntyneenä fyysisenä kapasiteettinä.
Läpi historian me ihmiset ollaan jollain tavalla ihailtu ja arvosteltu toisiamme fysiikkamme perusteella. Ihanteet on tosin muuttuneet ajan myötä. Jos siis näin on aina tehty, niin miten joku näin primitiivinen asia voi olla pinnallista? Koska nykyään analysoidaan kaikkea ja joka asiasta piipitetään. Faktaahan on se, että jos 10 fyysisesti näyttävää henkilöä laitetaan vierekkäin, niin vähintään 8 heistä on henkisesti tasapainossa ja voivat hyvin osittain juuri fysiikkansa ja ulkonäkönsä ansiosta. Tämänhän voisi yleistää niin että on todennäköistä, että hyvin treenattu keho ja henkinen hyvinvointi kävelee käsi kädessä. Ilmeisesti fyysisen ulkonäön ja hyvinvoinnin yhteys on jossain tutkimuksissa todistettukin.
Ulkonäköön keskittyvissä lajeissa on kuitenkin varjopuolensa. Homma saattaa karata käsistä ja johtaa kehonkuvan vääristymiseen. Myös fyysisiä haittavaikutuksia on jossain määrin havaittu rankasta painon heittelystä johtuen. Nämä asiat taas johtavat sekä psyykkisen, että fyysisen terveyden rapistumiseen ja fyysisen kapasiteetiin laskuun. Näinhän ei tietenkään käy joka kerta, mutta se on mahdollista.
Kuva: |
CrossFit:ssä yleisesti ulkonäkö ei ole se keskeisin asia. Ulkonäön sijaan keskitytään tuloksiin. Tulokset kertovat fyysisen suorituskyvyn kehittymisestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettei ulkonäköä arvostettaisi. Kun tulokset paranevat, myös ulkomuoto muuttuu. Lähes poikkeuksetta ulkomuoto muuttuu urheilullisempaan suuntan. Toisin sanoen lihakset erottuvat paremmin kun kehon ihonalaisen rasvan ja lihasmassan suhde muuttuu. Kehonkoostumuksen muuttumisella on myös terveydellisiä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Kun näyttää hyvältä, ihminen myös voi hyvin. Sitä ei voi kiistää.
Jokainen joka tavoittelee tuloksia ymmärtää myös yhteyden syömiseen. Jos et syö tarpeeksi ja laadukkaasti, tuloksesi tippuu. Kun fokus siirtyy peilistä tuloksiin, yleensä myös välttyy syömishäiriöltä. Peiliin katsottaessa kuitenkin omasta mielestä löytyy jotain parannettavaa. Mitä enemmän sinne katsoo, sen alttiimmaksi muutut kehonkuvan vääristymiselle. En todellakaan sano ettei saisi olla omalle peilikuvalleen kriittinen. Sanon vaan että se ei saa olla se tuloksien mittari.
Kauneus taas on katsojan silmissä. Tykkääkö laihasta, urheilullisesta vai kenties pyöreämmistä muodoista? Se on jokaisen oma asia. CrossFit yhteisöissä on usein ulkonäöllisesti urheilullisia ihmisiä jotka päällepäin näyttävät voivan hyvin. Tämä taas inspiroi muitakin harrastajia saavuttamaan urheilullisemman ulkomuodon. Samalla saavutetaan muitakin hyvinvointiin positiivisesti vaikuttavia asioita.
Itse ainakin arvostan urheilullisia muotoja. Yleensä ne kertovat ihmisen arvomaailmasta jotakin. Se myös kertoo päättäväisyydestä ja työmoraalista. Vielä enemmän arvostan jos tämä ulkomuoto on saavutettu +30 iässä muiden arkisten kiireiden keskellä. Arvostan suuresti esim. perheenäitejä tai isiä, jotka työn ja perheen hoitamisen ohella tekevät itselleen aikaa päiväohjelmaan tälle arvokkaalle päämäärälle.
Vaikka me miten käännellään ja väännellään asiaa niin ulkonäkö on monelle ihmiselle tärkeä seikka. Ongelma muodostuu siinä vaiheessa kun ulkonäköön keskitytään liikaa. CrossFit vie keskittymisesi tuloksiin, ulkonäkö tulee kaupan päälle. Toisin sanoin kyse on siitä mihin fokuksensa suuntaa. Katseleeko itseään kriittisesti peiliin päivittäin, vai katseleeko kriittisesti tuloksiaan päivittäin ja antaa kehonkoostumuksen muuttua tuloksien myötä?