Ihmiskeho on tarkoitettu liikkumaan. Evoluution myötä metsästäjä- keräilijä ajoista tähän päivään liikkumisen tarve on kuitenkin muuttunut huomattavasti. Tästä syystä myös perusliikkeet luonnollisena osana elämää ovat menettämässä merkitystä ellei me asialle tehdä jotain.
Kehon liikkeet voidaan jakaa muutamaan pääkategoriaan. Nämä kategoriat ovat kyykyt, taitto (lantion sarana), työnnöt, vedot, hypyt, juokseminen ja kiipeäminen. Mikäli taidat perusteet näistä kategorioista ja ymmärrät näiden periaatteet, voidaaan turvallisesti väittää sinun olevan fyysiseltä suorituskyvyltä katsottuna alkeellisella tasolla. Näistä liikkeistä vieraantuminen vuorostaan johtaa asteittain liikuntakyvyn menettämiseen.
Mitä aiemmin lapsi oppii nämä liikkumisen perusteet, sitä liikunnallisempi hänestä tulee. Liikunnallisuus on aiemmin vääristyneesti sekoitettu urheiluun. Liikunnallisuus kyllä luo pohjan urheilulle, mutta urheilu ei ole ihmiselle välttämätöntä kun taas liikunta on. Nyt varmasti herää kysymys että onko liikunta välttämätöntä lapselle jos häntä ei kiinnosta liikunta? Noh, ei nyt suoranaisesti- eihän hampaiden pesukaan ole välttämätöntä, mutta siitä seuraa ongelmia mikäli niitä ei pese. Kukaan minun tuntemani lapsi ei hypi innosta kun hampaiden pesu komento annetaan ennen nukkumaan menoa, mutta se nyt vaan on tehtävä suun terveyden vuoksi.
Terve lapsi nauttii leikistä ja liikkumisesta. Se on lapselle tapa purkaa energiaa ja opetella motoriikkaa. “Kato mitä mä osaan!” ei ole mikään vieras käsite lapsen vanhemmille tai lasten kanssa aikaa viettäneille. Lapsi on hyvin primitiivinen olento ja nauttii näin ollen myös niistä asioista mitkä ovat meille luonnollisia.
Jos taas lasta myöhemmin kiinnostaa urheilu jonkin lajin parissa, valmiustaso tähän on huomattavasti korkeampi mikäli liikkumisen perusteet on hallussa. Lisäksi näin myös voimme välttää loukkaantumisia jos hallitsee turvalliset liikeradat.
Kaikki aikuiset varmasti ovat samaa mieltä siitä, että lapsen on hyvä käydä koulua. Koulussa opitaan aineita a:sta ö:hön. Niiden tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta niiden tarkoitushan on antaa lapselle hyvät perusteet. Joku siis on joskus päättänyt että kaikilla lapsilla pitää olla tietty perustaso osaamisessa, jotta voi pärjätä täällä elämässä. Samaa mallia meidän tulisi soveltaa liikkumiseen, vaikkakaan urheilu ei kiinnosta.
Kaikista lapsista ei tule urheilijoita. Niin ei pidäkään olla, mutta kaikkien lasten tulisi osata liikkumisen perusteet ja ymmärtää liikkeen merkitys terveyden kannalta. Ilman liikettä sairastumme ja tästä ilmeisesti tulee sanonta “liike on lääke”. Mikäli lapsi taas valitsee harrastukseen urheilulajin, lähtökohdat pärjäämiseen tässä lajissa on paremmat mikäli perusteet on hyvin hallussa. Eihän kaikki nuoret valitse akateemista uraakaan, mutta silti kaikki ovat sitä mieltä että peruskoulu on hyvä käydä.
Niin, ja se vielä että lapsi nauttii liikkumisesta! Trust me.
Tässä vielä linkit syksyn Basement Kids ja Basement Juniors tunneille. Tervetuloa mukaan!