Motivaatio on 2018 luvun poronsarviuute. Sen avulla luvataan vaikka ja mitä. Kaikkialla siitä puhutaan kuinka ratkaisevassa roolissa se on kaikessa mitä me tehdään. Paljon puhutaan myös motivaation puutteesta ja siitä mistä sen löytää mikäli sen kadottaa. ”Motivaatio” sanana on kuitenkin kadottanut merkityksensä. Ihmiset piiloutuvat motivaation taakse syyttäen sitä saamattomuudestaan. Seuraavassa tarkastellaan mitä motivaatio on ja myös mitä se ei ole.
Motivaatio tulee latinalaisesta sanasta movere ja se tarkoittaa ”liikuttaa kohti jotakin”. Mistä tämä liikuttava voima sitten tulee? Motivaatio tulee kun saat päähäsi jotain mitä haluat. Kun esimerkiksi saat päähäsi juosta maratonin, motivaatio on se joka saa sinut aloittamaan matkan kohti päämäärääsi. Motivoituneena on helpompi hakeutua valmentajan luo ja lähtemään lenkille. Motivaatio on siis se alkusysäys joka saa sinut liikkeelle.
Motivaatiota myydään ikään kuin ”quick fix” lääkkeenä. ”Ota tämä, niin tuloksia syntyy”. Ongelmana on että motivaatioon ei voi luottaa. Vaikka olisit kuinka motivoitunut, tulee aamuja jolloin lenkille lähtö syyssateeseen ei kiinnosta sitten pätkääkään. Vaikka kuinka selaat sosiaalista mediaa hakien inspiraatiota, niin ajatus aamulenkistä pimeässä sateessa ei vaan houkuta millään tavalla.
Mikäli yllämainittu kuulostaa tutulta on ensinäkin syytä tarkistaa tavoitteesi. Jos maraton tavoite ei ole tarpeeksi tärkeä sinulle, on todennäköisempää että kiinnostus lakkaa. Mikäli haluat pudottaa painoa miettimättä miksi se on sinulle tärkeää, niin on erittäin todennäköistä että alat napostelemaan herkkuja kun mielitekoja tulee eteen. Tästä syystä on ensiarvoisen tärkeää olla varma siitä mitä haluaa ja pohtia haluamalleen jotain syvempää tarkoitusta.
Motivaatio yksinään ei saa sinua mihinkään. Se tarvitsee rinnalleen liittolaisen nimittäin itsekurin. Tiedän että sana itsekuri on monelle yhtä vastenmielinen kun ruma sana, mutta faktaa on se että motivaatio ilman itsekuria ei vie sinua vielä mihinkään. Yleensä haluamamme vaatii enemmän tai vähemmän työtä ja vaivannäköä. Työ ilman välitöntä palkkiota vaatii itsekuria ja uskoa siihen että tänään tehty työ vielä myöhemmin palkitaan. Kun tarpeeksi kauan teet kurinalaisesti töitä, se muuttuu jo tavaksi jolloin raataminen ei enää vaadikaan niin paljoa itsekuria.
Hyvänä esimerkkinä tästä on treenaaminen. Alkuun se vaatii motivaation ylipäätään aloittaa, tämän jälkeen se vaatii itsekuria toteuttaa pidemmän aikaa jotta siitä olisi jotain hyötyä ja jonkin ajan jälkeen se muuttuu jo tavaksi joka on lähes itsestäänselvyys jokapäiväisessä elämässää.
Blablablaa, joo Arttu me tiedetään, mutta miten toi liittyy meihin jotka jo treenaataan orjallisesti Basementin ohjelmoinnin mukaisesti ja open gymeillä tehdään vielä lisää? No, otetaanpa teille toinen esimerkki. Jokainen tietää että tunti lisää unta yössä hyvin suurella todennäköisyydellä vaikuttaa myönteisesti treenituloksiin. Tämän luulisi riittävän motivaatioksi. Jos ei vielä riitä niin käy katsomassa joku motivaatio video youtubesta hakusanalla ”performance benefits of sleep”. Sitten päästäänkin siihen vaikeimpaan, eli itsekuriin. Tunti lisää untahan ei voi olla vaikea järjestää, ainakaan teoriassa. Käytännössä se vaatii jo suuriakin ponnisteluita kuten some ajan vähentämistä tai lempisarjan viimeisimmän jakson katsomatta jättämistä. Toistamalla tätä rutiinia päivittäin n 2kk ajan, se alkaa jo muuttua tavaksi eikä lempisarjan jättäminen vaadikaan enään suurempia ponnisteluita.
Seuraavan kerran kun tuntuu siltä että motivaatio on kadoksissa kysy itseltäsi nämä kaksi asiaa:
- Haluanko sitä oikeasti?
- Teenkö nyt kaikkeni mitä tavoitteeni vaatii?
Motivaatio on voima joka liikuttaa. Se ei kuitenkaan ole mikään taika. Motivaation puute johtuu yleensä huonosti valituista tavoitteista. Jos tavoite on valittu harkitusti, motivaatio harvoin on se ongelma.